lauantai 5. marraskuuta 2011

Strasbourg

Vietettiin viime viikonloppu Strasbourgissa ilman sen kummempaa ohjelmaa. Marraskuun ensimmäinen on Saksassa vapaapäivä, joten otin maanantain vapaaksi jotta ehtisin reissata paremmin. Jyrillä sen sijaan oli koulua normaalisti sekä maanantaina että tiistaina, joten suuntasimme sunnuntai-iltana Lausanneen, josta lähdin takaisin kohti Frankfurttia tiistai-iltana.
 Tultiin siihen tulokseen, että viikonlopuksi on ihan turha lähteä reissuun Tamperetta suurempaan kaupunkiin. On todella kiva voida kävellä joka paikkaan ja vain pällistellä meininkiä ilman, että on kamalaa listaa asioista, joita nähdä eri puolilla kaupunkia. Tässä mielessä Strasbourg on matkakohteena aivan erinomainen: Keskusta sijaitsee noin parin neliökilometrin kokoisella saarella, jonka ehti käppäillä ristiin rastiin moneen kertaan viikonlopun aikana, eikä pakollisia nähtävyyksiä Ranskan suurimman kirkon lisäksi ollut.
Kirkko olikin kieltämättä aika vaikuttava, goottityyliä jylhimmillään. Matalien talojen keskeltä rakennus törrötti aika absurdina näkynä.
 Kirkon ympärillä oli rutkasti perinteistä elsassilaista keittiötä edustavia ravintoloita, joista löytyi meillekin apetta. Aivan erityisen paikan sydämissämme sai Michelin-oppaan suosittelema Weinstub, jonka savulohi-rösti"hampurilainen" piparjuurisoosilla (15e) oli aika mieletön. Alsacen viinitkin oli aika jees. Tietää olevansa viinialueella, kun talon viinejä on 8, kaikille alueen olennaisille rypäleille piti nääs olla omansa. Plussaa siitä, että viinin annoskoko oli 25cl.

Sunnuntaina tsekattiin vielä pakolliset euroinstituutiot ennen lähtöä Lausanneen. Juna-asemalla partioivat aseistautuneet maastopukupoliisit, mikä oli aika friikkiä, eikä TGV:n vaunu- tai paikkanumerointi auennut meille ei-ranskalaisille (numerointi alkoi 30:stä nousten 90:een, ja epätoivo alkoi iskeä kun omissa lipuissamme oli numerot 23 ja 24. Olisi tietenkin pitänyt arvata, että 90. jälkeen tulevat numerot 1-29.), mutta onneksi perille kuitenkin päästiin. Lausannessa olikin sitten näinkin syksyistä:



Tulisin kyllä hulluksi tuossa kaupungissa, en tajua miten mummot lähtevät sinne viettämään eläkepäiviään kun ostoskatuja pitää nousta lähes nelivedolla selvitäkseen jyrkistä rinteistä. Mutta onhan siellä aika hienoa. Omaan mielenlaatuun kyllä kuitenkin sopii paremmin Saksan siisteys ja pedanttius.

Lopuksi suositus: Jos satut Hesseniin ilman sen kummempaa ohjelmaa, vietä ilta Taunus Thermessä! Oltiin siellä eilen parin harkkaritytön kanssa rentoutumassa rankan kolmepäiväisen työviikon jälkeen. Mieletön japanilaistyylinen sisustus, kunnon saunat (vettä ei tosin saa heittää, höh!) ja 32-asteinen höyryävä ulkoallas. Varmasti paikka on vielä mielettömämpi talvella vaikkapa lumisateessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti