lauantai 17. syyskuuta 2011

(Ruoka)ostoksilla ulkomailla

Jyri oli täällä viikon, siksi ei paljon tullut kirjoiteltua :) Toivottavasti saadaan kuulla Jyrin fiiliksiä kaupungista sekä kimppakyydillä matkustamisesta piakkoin. Nyt kuitenkin ajatuksia saksalaisista ruokakaupoista sekä asiakaspalvelusta.

Ruokaostosten teko yhdelle on vaikeaa jo kotonakin, kun on tottunut hankkimaan ruokaa kahden ihmisen tarpeiksi. Itselleen kun ei oikein viitsi kokata kunnolla, joten viimeisinä viikkoina Espoossakin kauppakassista saattoi kotoa löytyä esim. avokado, raejuustoa ja salsaa, ja siinä se. No, täältä ei saa raejuustoa ja salsaosastoakin edustaa pelkkä Old El Paso (!!), plus avokadot ovat lähimarketissakin Herkun hinnoissa, joten täytyy keksiä jotain muuta. Lisäksi mulla ei ole kämpässä uunia, mikä rajoittaa sekin kokkailuja.

Eniten täällä hämmästytti kaupassa vähäinen etnisten ruoka-aineiden määrä. Tex mexiä edustaa ihan oikeasti puoli hyllymetriä Old El Pasoa, eikä japanilaisia aineksia juuri ollenkaan. Toisaalta kaikkea italialaista on noin puoli kauppaa, toinen puoli on sitten maitotuotteita. Meidän lähi-HITistä löytyy niin monta jogurtti- ja rahkajohdannaista, että on vaikeaa ymmärtää niille kaikille löytyvän eri nimet. Kaupasta ei sen sijaan saa leipää, sillä kaikki ostavat leipänsä leipomoista, joissa leipä ei suinkaan ole halpaa. Ruispalat 1,79 -tarjouksia ei todellakaan ole.

Kun sitten selviydyt kori täynnä maitotuotteita ja pastaa kassalle, kohtaat ilmiön nimeltä Saksalainen Asiakaspalvelija (SA). SA on aivan omanlaisensa ihmistyyppi. SA on varmasti periaatteessa ihan mukava ihminen, mutta ei anna tämän vaikuttaa työhönsä. SA:n tehtävä on olla tehokas olematta ystävällinen. SA:n kanssa kaikki asiat hoituvat, mutta ilman hymyä tai avuliaisuutta. SA tekee kuitenkin monella tapaa elämästäsi helppoa: Baarin plokkari-SA pitää valtavan lasisaavinsa kansa huolta siitä, että tyhjä lasi katoaa pöydästäsi viiden sekunnin sisällä lasin tyhjenemisestä. Samalla hetkellä tarjoilija-SA saapuu poimimaan seuraavan tilauksesi. Kassajono hupenee hetkessä, kun kivikasvoinen SA "palvelee" asiakkaan toisensa jälkeen. Kun pääsee yli SA:n teeskentelemättömästä tehokkuusajattelusta, saksassa asiointi sujuu oikein helposti. Vaikka yhteistä kieltä ei yleensä olekaan.

1 kommentti: